Search Engine Optimization(SEO) Nedir?

SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu ülkemizde son yıllarda önem kazansa da özellikle offline kültürden gelen bir çok pazarlama uzmanı veya firma sahibi için halen “gri” bir alan olmaya devam ediyor. Web sitelerini arama motorlarında görünür kılmak için yollar arayan ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) terimi ile karşılaşan yetkililer çoğu zaman bu hizmetin esas faydalarını ve içeriğini anlama konusunda zorluk yaşayabiliyor.

Zaten bir firma yetkilisi olarak SEO bilmek zorunda da değilsiniz aslında. Eğer bir SEO firması ile görüşüyorsanız ya da çoktan anlaştıysanız ve çalışmaya başladıysanız yapılması gerekenleri ve bunların neden yapılması gerektiğini size firmanın anlaşılır bir dille anlatması ve yol göstermesi gerekir.

Hal böyle olunca da bazı freelance SEO çalışanları veya firmalar müşteriyi kolaylıkla kandırma ve sanki bir şeyler yapılıyormuş gibi gösterme avantajına sahip oluyor. Oysa çoğu zaman yaptığımız ön SEO analizlerinde fark ettiğimiz üzere detaylı yapılması gereken bir çok çalışmanın yapılmadığı görülüyor.

Bir SEO firması ile çalışan ya da çalışmayı düşünen şirketlerin firmadan istemesi gereken temel hizmetlerden bazılarını bu yazımızda paylaştık.
1. Siteniz için detaylı bir anahtar kelime araştırması yapıldığından emin olun!
SEO hizmeti sitenin sadece ana sayfa ve belli başlı ana kategorileri için yapılan bir çalışma olmamalıdır. Özellikle çok sayıda sayfası olan web sitelerinde siteye ziyaretçi çekebilecek kelime alternatifleri çok fazladır. SEO çalışmasında sadece araması çok yüksek “havalı” kelimelere çalışmak yerine araması az ama daha odaklı kullanıcıları siteye getirebilecek olan uzun kelime gruplarına odaklanmak ziyaret dönüşümünde büyük rol oynar.
2. Sitenizin alt sayfaları için de meta tag optimizasyonu yapılmasını isteyin!
Yukarıda bahsedilen nedenlere benzer şekilde sitenin sadece anasayfa ve belli kategorileri için meta title ve description çalışması yapmak sitenin alabileceği ziyaretin niceliğini ve niteliğini kısıtlayan bir anlayıştır. Çoğu sitede ana kategori meta tag’lerinin kategori isimleri ile sınırlı ölçüde yazıldığını ve alt sayfalar için detaylı bir çalışma yapılmadığını görebilirsiniz. Örneğin, özellikle e-ticaret sitelerinde listeleme sayfalarının optimizasyonu ile bir çok kelime grubundan siteye trafik çekmeniz mümkün olacaktır.
3. Web sitenizdeki içeriğin SEO’ya uygun olup olmadığını mutlaka sorgulayın!
Google için içeriğin artan önemini mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak her içerik size SEO’da avantaj sağlamaz. Web sitesinde yer alan içeriklerin mutlaka SEOkriterlerine uyumlu olması, ya da tam tersi olarak Google için aşırı optimize (over optimized page) olmaması gereklidir. Bunlardan ilki size gözle görülür bir avantaj sağlamazken, ikincisi ise spam yemeye kadar varan büyük sorunlar doğurur. SEO Makalesi Yazımı Üzerine Öneriler yazımızda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Buna ek olarak, ürün ve hizmet gibi detay sayfalarınızın da içerik bakımından yeterliliğini tartışabilirsiniz.
4. SEO firmasının sitenizi Google Analytics ve Webmaster araçları ile yakından takip ettiğinden emin olun!
Google Analytics, ölçümleme ve raporlama yapabilmek için çoğunlukla takip edilse de, Site sağlığını analiz etmenizi sağlayan Webmaster araçları bazen ihmal edilebilir. SEO firmanıza, bu araçları ne sıklıkta ve ne ölçüde takip ettiklerini mutlaka sormalısınız. Özellikle Google’dan gelebilecek uyarılar ve raporlarGoogle Webmaster aracı ile analiz edilmelidir.
Google Analytics söz konusu olduğunda ise, firmanızdan üstünkörü genel trafik raporları haricinde kullanıcı deneyimini ölçümleyecek “sayfada kalma süresi”, “hemen çıkma oranı”, “satış dönüşüm oranı” gibi veriler ile ilgili daha detaylı raporlar istemelisiniz. Bu raporlar hem kendi işinizi geliştirmek hem de firmanın yaptıklarını ölçebilmek adına çok önemlidir.
5. Sitenizin teknik altyapısnın SEO’ya ne kadar uygun olduğunu analiz ettirin!
Web sitenizin sayfa içi optimizasyonu ne kadar mükemmel olsa da, arka tarafta yaşanan bazı sıkıntılar sizin SEO performansınızı olumsuz etkileyecektir. Sitenin kodunun karışık ve ağır olması, sıklıkla server hatası vermesi, çok sayıda 404 hatası veren sayfa olması, arama motorları ile doğru iletişim kuramaması, düşük sayfa hızı gibi bir çok teknik eksiklik SEO hanenize eksi puan olarak yazılacaktır. Çalıştığınız SEO firmasının web sitesi teknolojik bileşenlerini de analiz edip çözüm önerileri sunmasını mutlaka talep edin.
6. Ürün geliştirme ve web tasarım konularında SEO firmanızın görüşüne mutlaka başvurun!
Son zamanlarda Google’ın kullanıcı deneyimini ön planda tutma amacıyla geliştirdiği algoritmalar ve yaptığı güncellemeler ile web sitesine sadece trafik getirmenin yanında kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak da gerekli hale geldi. Bu yüzden web sitesini komple bir ürün olarak en iyi hale getirmek ve kullanıcılara yüksek bir deneyim sunmak bir SEO firmasının ana amacı olmasa da, yapacağı Analytics analizleri şirketinize yararlı fikirler sağlayabilir. Ayrıca istediğiniz SEO hizmeti seoprestij olarak uygun fiyatlara SEO hizmetinizi gerçekleştirebiliriz